Moet Picnic de cao voor supermarkten toepassen?

Moet Picnic de cao voor supermarkten toepassen?

Dit is de centrale vraag die de FNV, namens Picnic-werknemers, heeft voorgelegd aan de rechter. Op 1 november heeft de rechter de FNV en Picnic hierover gehoord en bevraagd. Op 3 december zal de rechter zijn uitspraak aan ons opsturen.

In iedere cao wordt vastgelegd wie er onder die cao vallen
en wie niet. Bij de uitleg van die tekst kan er verschil van inzicht zijn. Hier
dus ook. Het is aan de rechter om vast te stellen of Picnic een supermarkt is
volgens de tekst zoals die in de cao voor het Levensmiddelenbedrijf is
opgeschreven.

De standpunten van FNV en Picnic

FNV: Picnic verkoopt en levert levensmiddelen aan consumenten. De verkoop is via een app, virtueel, maar wat je bestelt komt echt in je keuken terecht. Alle handelingen – verkoop, shoppen en thuisbezorgen – vormen samen dat wat Picnic doet voor de klant in de (deels virtuele) supermarkt. En daarom geldt net zoals bij de andere online supermarkten, de cao Levensmiddelenbedrijf ook voor Picnic.

Picnic: Nee, zegt Picnic, wij zijn een technologiebedrijf. En als we dan wel een supermarkt zijn is dat alleen voor het deel van Picnic waar de verkoop plaatsvindt. En dus niet waar geshopt en geleverd wordt. Dus alleen Picnic BV en niet Picnic Fulfilment BV en Picnic Hubs BV.

Met andere woorden: dat deel waar jullie keihard werken om van de Picnic supermarkt een succes te maken, valt niet onder de cao. Met deze truc hoopt Picnic dat zij jullie minder loon moet betalen dan werknemers bij andere (online) supermarkten; de concurrenten van Picnic. Zo blijft Picnic de goedkoopste, kan zij gratis bezorgen en krijgen jullie minder loon dan je verdient.

Het woord is nu aan de rechter.

Sluit Menu